Acidofilní mléko s novou příchutí jahod a malin & prospěšná probiotika
15. 12. 2011
Mléčné výrobky jsou u českých spotřebitelů velmi oblíbené a tvoří v jídelníčku nezastupitelnou roli jako přirozený zdroj vápníku a kvalitních živočišných bílkovin. Mlékárna Valašské Meziříčí nyní přináší na trh novinku - Acidofilní mléko s příchutí jahoda-malina. Konzumací acidofilního mléka si nejen pochutnáte, ale také dodáte tělu potřebné „přátelské“ bakterie.
Mléčné výrobky jsou u českých spotřebitelů velmi oblíbené a tvoří v jídelníčku nezastupitelnou roli jako přirozený zdroj vápníku a kvalitních živočišných bílkovin. Mlékárna Valašské Meziříčí nyní přináší na trh novinku - Acidofilní mléko s příchutí jahoda-malina. Konzumací acidofilního mléka si nejen pochutnáte, ale také dodáte tělu potřebné „přátelské“ bakterie. Acidofilní mléko je k dostání v praktickém balení s novým uzávěrem, který každý ocení nejen na cestách. Ze zdrojů Výzkumného ústavu potravinářského v Praze, oddělení výživových látek, vyplývá, že probiotické kultury obsažené v kysaných výrobcích napomáhají vyrovnání střevní mikroflóry, posilují celkovou imunitu a zvyšují odolnost vůči působení karcinogenních látek.*
„Abychom oficiálně potvrdili naše tvrzení týkající se lahodné chuti a obsahu zdraví prospěšných látek v našich produktech, rozhodli jsme se pro spojení s Výzkumným ústavem potravinářským Praha a nechali si udělat nezávislý test našich vybraných výrobků,“ říká Zdeněk Bukovjan, vedoucí obchodu a marketingu Mlékárny Valašské Meziříčí. „Mezi testovanými výrobky bylo také Acidofilní mléko plnotučné. Posuzovány byly senzorické faktory, a to vzhled, barva, chuť, konzistence, vůně a celkový dojem. Hodnocení proběhlo v místnosti speciálně vybavené pro senzorické hodnocení potravin a panel hodnotitelů byl tvořen 11 školenými osobami,“ dodává Zdeněk Bukovjan.
MOC 450g balení Acidofilního mléka: 20, 90 Kč.
Výrobky s probiotiky jsou na obalech označeny zkratkou ABT, která značí použité probiotické kultury Lactobacillus acidophilus, Bifidofacteria a Streptococcus thermophilus. Tyto bakterie se postarají o rovnováhu ve střevech, posílení celkové imunity organismu a správné zažívání. Dle případových studií porovnávajících mléčné výrobky jako zdroj vápníku a kvalitních živočišných bílkovin vyšlo acidofilní mléko jako nejlépe hodnocené, a to díky obsaženému tuku, který je nositelem kladných senzorických vlastností. Vyzkoušejte proto Acidofilní plnotučné mléko v praktickém balení od Mlékárny Valašské Meziříčí. Ta navíc pro milovníky ochucených mléčných výrobků připravila novou osvěžující příchuť - jahoda a malina.
Tabulka – Senzorické hodnocení Acidofilního mléka plnotučného s testováním odlehlosti výsledků dle Dean-Duixonova testu
Dojem 0 – velmi špatný, 100 – vynikající) s vyloučením odlehlých výsledků
Acidofilní mléko plnotučné
Hodnotitel | vzhled | barva | konzistence | vůně | chuť | celk. dojem |
1 | 92 | 88 | 82 | 81 | 84 | 91 |
2 | 97 | 97 | 99 | 99 | 88 | 94 |
3 | 87 | 87 | 87 | 89 | 90 | 89 |
4 | 97 | 96 | 95 | 73 | 89 | 92 |
5 | 94 | 96 | 82 | 98 | 90 | 95 |
6 | 78 | 80 | 76 | 76 | - | 85 |
7 | 94 | 92 | 91 | 93 | 92 | 93 |
8 | 97 | 99 | 98 | 96 | 96 | 99 |
9 | 92 | 91 | 92 | 83 | 91 | 90 |
10 | 95 | 96 | 96 | 89 | 90 | 94 |
11 | 81 | 82 | 84 | 84 | 85 | 87 |
střední hodnota | 94 | 91 | 89 | 87 | 90 | 92 |
s |
6,24 | 6,05 | 7,22 | 8,35 | 3,23 | 3,74 |
PPD | 11 | 11 | 11 | 11 | 10 | 11 |
Qd | 0,176 | 0,118 | 0,273 | 0,120 | 0,125 | 0,200 |
Qh | 0,125 | 0,118 | 0,059 | 0,043 | 0,364 | 0,333 |
Pozn.: s-směrodatná odchylka | PPD - platný počet dat | Qh, Qd - testované horní, resp. dolní hodnoty (Dean - Disonův test) |
*Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský Praha, oddělení výživových látek