Acidofilní mléko s novou příchutí jahod a malin & prospěšná probiotika

15. 12. 2011

Mléčné výrobky jsou u českých spotřebitelů velmi oblíbené a tvoří v jídelníčku nezastupitelnou roli jako přirozený zdroj vápníku a kvalitních živočišných bílkovin. Mlékárna Valašské Meziříčí nyní přináší na trh novinku - Acidofilní mléko s příchutí jahoda-malina. Konzumací acidofilního mléka si nejen pochutnáte, ale také dodáte tělu potřebné „přátelské“ bakterie.

Mléčné výrobky jsou u českých spotřebitelů velmi oblíbené a tvoří v jídelníčku nezastupitelnou roli jako přirozený zdroj vápníku a kvalitních živočišných bílkovin. Mlékárna Valašské Meziříčí nyní přináší na trh novinku - Acidofilní mléko s příchutí jahoda-malina. Konzumací acidofilního mléka si nejen pochutnáte, ale také dodáte tělu potřebné „přátelské“ bakterie. Acidofilní mléko je k dostání v praktickém balení s novým uzávěrem, který každý ocení nejen na cestách. Ze zdrojů Výzkumného ústavu potravinářského v Praze, oddělení výživových látek, vyplývá, že probiotické kultury obsažené v kysaných výrobcích napomáhají vyrovnání střevní mikroflóry, posilují celkovou imunitu a zvyšují odolnost vůči působení karcinogenních látek.*

    

  

       

„Abychom oficiálně potvrdili naše tvrzení týkající se lahodné chuti a obsahu zdraví prospěšných látek v našich produktech, rozhodli jsme se pro spojení s Výzkumným ústavem potravinářským Praha a nechali si udělat nezávislý test našich vybraných výrobků,“ říká Zdeněk Bukovjan, vedoucí obchodu a marketingu Mlékárny Valašské Meziříčí. „Mezi testovanými výrobky bylo také Acidofilní mléko plnotučné. Posuzovány byly senzorické faktory, a to vzhled, barva, chuť, konzistence, vůně a celkový dojem. Hodnocení proběhlo v místnosti speciálně vybavené pro senzorické hodnocení potravin a panel hodnotitelů byl tvořen 11 školenými osobami,“ dodává Zdeněk Bukovjan.

              

MOC 450g balení Acidofilního mléka: 20, 90 Kč.

       

Výrobky s probiotiky jsou na obalech označeny zkratkou ABT, která značí použité probiotické kultury Lactobacillus acidophilus, Bifidofacteria a Streptococcus thermophilus. Tyto bakterie se postarají o rovnováhu ve střevech, posílení celkové imunity organismu a správné zažívání. Dle případových studií porovnávajících mléčné výrobky jako zdroj vápníku a kvalitních živočišných bílkovin vyšlo acidofilní mléko jako nejlépe hodnocené, a to díky obsaženému tuku, který je nositelem kladných senzorických vlastností. Vyzkoušejte proto Acidofilní plnotučné mléko v praktickém balení od Mlékárny Valašské Meziříčí. Ta navíc  pro milovníky ochucených mléčných výrobků připravila novou osvěžující příchuť - jahoda a malina.

        

Tabulka – Senzorické hodnocení Acidofilního mléka plnotučného s testováním odlehlosti výsledků dle Dean-Duixonova testu
Dojem 0 – velmi špatný, 100 – vynikající) s vyloučením odlehlých výsledků

      
Acidofilní mléko plnotučné

    

 

 Hodnotitel vzhled  barva konzistence  vůně  chuť  celk. dojem 
 1  92 88  82  81  84  91 
 2  97 97  99  99  88  94 
 3  87 87  87  89  90  89 
 4 97  96  95  73  89  92 
 5 94  96  82  98  90  95 
 6 78  80  76  76  85 
 7 94  92  91  93  92  93 
 8 97  99  98  96  96  99 
 9 92  91  92  83  91  90 
 10 95  96  96  89  90  94 
 11 81  82  84  84  85  87 
střední hodnota 94  91  89  87  90  92 

 s

 6,24 6,05  7,22  8,35  3,23  3,74 
 PPD  11 11  11  11   10 11 
 Qd  0,176 0,118  0,273  0,120  0,125  0,200 
 Qh  0,125 0,118  0,059  0,043  0,364   0,333
 Pozn.: s-směrodatná odchylka  PPD - platný počet dat Qh, Qd - testované horní, resp. dolní hodnoty (Dean - Disonův test)         

 

        

*Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský Praha, oddělení výživových látek