Hrášková polévka se smetanou a mátou

22. 12. 2014

Vánoce již klepou na dveře, a tak jsme si pro Vás připravili TIP na sváteční hráškovou polévku, která jistě zachutná celé rodině.

Hrášková polévka se smetanou a mátou

 

Ingredience:
1 cibule
1 stroužek česneku
150 g mraženého hrášku
hrst máty
600 ml drůbežího vývaru
2 lžíce másla
100 ml kysané smetany z Valašska
1 pórek
toastový chléb

 

Příprava:
Na rozehřátém másle dozlatova osmažíme nakrájený pórek a nadrobno nakrájenou cibuli. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přidáme mražený hrášek a vaříme asi 3 minuty (nevařit příliš dlouho, aby hrášek neztratil krásně zelenou barvu).

 

Hrnec odstavíme a uvařenou směs osolíme, opepříme a přidáme natrhanou mátu. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem a vmícháme kysanou smetanu z Valašska, kterou vyrábí Mlékárna Valašské Meziříčí.

 

Toastový chléb nakrájíme na kostičky a osmahneme (můžeme přidat trochu prolisovaného česneku).

 

Hráškovou polévku podáváme s opečenými krutony a můžeme ozdobit celými lístky máty.