Jarní recepty z Valmezu

07. 05. 2015

Vyzkoušejte lehké jarní dobroty s výrobky z naší mlékárny. Nejen že si pochutnáte, ale také tím prospějete svému tělu.

Jaro je již v plném rozkvětu. Stromy pučí, tráva se zelená a mnoho z nás se rozhodlo pro odlehčenou kúru v podobě zdravějšího jídelníčku. Mlékárna Valašské Meziříčí proto připravila sladké recepty, které zachutnají celé rodině a přitom jsou velmi lehké. Mléčné výrobky v podobě jogurtů nebo kefírů patří tradičně na stůl v mnoha domácnostech. Mlékárna Valašské Meziříčí se rozhodla použít Bílý jogurt z Valašska a Kefír nízkotučný trochu jiným netradičním způsobem.

 

Bílý jogurt s nižším obsahem tuku je vyrobený z kvalitního českého mléka. Výrobek jemné chuti je vhodný pro přímou konzumaci i pro studenou kuchyni. Obsahuje jogurtové bakterie a vyrábí se ve třech provedeních 150 g, 380 g a 500 g.

 

Kefírové mléko nízkotučné obsahuje probiotické kultury (Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacteria, Streptococcus Thermophilus). Je vhodné pro všechny věkové kategorie. Obsahuje 1,1 % tuku a vyrábí se ve dvou variantách 500 g nebo 950 g.


Jablečné pyré s Bílým jogurtem z Valašska

 

Použité suroviny:


3 jablka
jablečný džus
špetka mleté skořice
3-4 lžičky medu
160 g Bílého jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí

 

 

Postup:


Jablka ostrouháme, nakrájíme na kostky a uvaříme s džusem do měkka. Jakmile nám jablka změknou, přidáme skořici a nakonec umixujeme s piškoty a medem. Vlijeme střídavě s jogurtem do sklenic. Můžeme dozdobit lístky máty. Necháme vychladnout v lednici a poté servírujeme.


Rychlá dobrota s kefírem – kefírové nanuky

 

Použité suroviny:


300 g jahod
200 ml smetany
100 ml Kefíru nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
1 limetka
50 g cukru
5 lžic vody

Postup:


Jahody očistíme, necháme okapat. Najemno je rozmixujeme. Přilijeme je do svařeného cukru s trochou vody, přidáme limetkovou šťávu, kefír a nakonec smetanu, kterou jsme si ušlehali dotuha. Hmotou naplníme kelímky nebo formičky a necháme přes noc ztuhnout. Hlídáme okamžik, kdy hmota není plně tuhá. Vložíme do každé nádobky dřevěnou špachtličku. Druhý den nanuky vyndáme, formičky lehce ponoříme do teplé vody a nanuk snadno vyklopíme.


Lehký kefírový dort pro děti i dospělé

 

Použité suroviny:


200 g dětských piškotů
80 g másla
100 ml čerstvého mléka + 4 lžíce navíc
15 g želatiny v prášku
500 ml Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
100 g polotučného tvarohu
1/2 citrónu (limetky)
150 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 konzervy mandarinek nebo 300 g čerstvého ovoce
čokoládové hoblinky na ozdobu

 

Postup:


Nejprve si v mixéru rozdrtíme piškoty, které následně promícháme se změklým máslem a 4 lžícemi mléka. Vzniklou směs vsypeme na dno dortové formy, co nejvíce utlačíme a dáme chladit do lednice. Želatinu rozmícháme v mléce a zahřejeme tak, aby se želatina rozpustila. Kefírové mléko z Mlékárny Valašské Meziříčí vyšleháme s tvarohem, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, šťávu z citrónu a nakonec vanilkový a moučkový cukr. Poté přidáme zchladlé mléko se želatinou, ovoce a směs nalijeme na připravený vychladlý piškotový základ. Nakonec posypeme čokoládovými hoblinkami. Kefírový dort dáme ztuhnout do lednice.