Laskavá pozornost na svatého Valentýna z Mlékárny Valašské Meziříčí

Laskavá pozornost na svatého Valentýna z Mlékárny Valašské Meziříčí

25. 03. 2022

Čas strávený se svými nejbližšími nebo ten, který věnujeme přípravě něčeho lahodného na zub pro ně, není nikdy promarněný. Radost a lásku můžeme ukázat druhým například i v podobě slavnostně prostřeného stolu s oblíbenou pochoutkou. Nezapomeňte ani v letošním roce na všechny své milované a připravte jim pokrm s použitím výrobků Mlékáren Valašské Meziříčí. Báječně si pochutnáte, a přitom potěšíte srdce blízké osoby. Využijme každý den k projevu své lásky vůči těm, na kterých nám záleží. Svátek všech zamilovaných se k tomu náramně hodí o to více. Mlékárna Valašské Meziříčí připravila dva tipy na sladkou a slanou pochoutku vhodnou k Valentýnu, ale také kdykoliv pro potěšení svých milovaných. Jedná se o rychlé a snadné tipy, které zvládnou všichni.

„Kysanou smetanu z Valašska můžeme využít na mnoho způsobů. My pro Vás připravili tip na Valentýnské menu. Potěší nejen ke dni svátku zamilovaných, ale kdykoli, kdy na něj budete mít chuť,“ říká Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékáren Valašské Meziříčí. „Za sebe bych pak vše zpestřila šampaňským s jahodami. Pro děti pak jeho nealkoholickou variantou,“ dodává Zuzana Pavelková.

Den svatého Valentýna a jeho svátek slavíme 14. února, kdy byl údajně popraven. Rok je ovšem nejistý, protože informací o tomto světci se zachovalo jen velmi málo. Historikové se dokonce přou, zda byl Valentýn knězem v Římě, nebo biskupem v Terni. Ať tak či onak, legend o životě patrona zamilovaných koluje mnoho a každý si může vybrat tu svou. Důležité je jeho poselství, a to je po celém světě jednotné a krásné. 

 

SÝROVÝ QUICHE S RAJČATY

snadné / příprava 90 minut / 6 porcí

 

 

NA TĚSTO

200 g hladké mouky + na podsypání

125 g másla + na vymazání formy

3 polévkové lžíce vody

1/2 lžičky sladké mleté papriky

pepř mletý

špetka soli

 

SUROVINY NA NÁPLŇ

4 vejce

200 g Kysané smetany z Valašska

200 g strouhaného parmazánu

200 g sýru feta (lze použít i balkánský sýr)

250 g cherry rajčátek

1/2 lžičky soli

pepř mletý

 

PŘÍPRAVA

Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. V míse smícháme sypké suroviny na těsto, přidáme změklé máslo a vodu. Vypracujeme hladkou hmotu, kterou uložíme na 30 minut do chladu. Z těsta vyválíme placku a tou vyplníme formu (průměr 26-28 cm) tak, aby sahalo až k okrajům. Těsto po celé ploše propíchneme vidličkou a přesahující okraje seřízneme nožem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 15 minut. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme Kysanou smetanu z Valašska a zbytek surovin určených pro náplň. Směs vyšleháme, abychom se zbavili nechtěných hrudek. Na upečené těsto nalijeme směs s vejci a ozdobíme rozpůlenými cherry rajčátky a na kostičky nakrájenou fetou. Pečeme na 160 °C přibližně 45-50 minut.

 

Nepečený dezert z lásky

snadné / příprava 45 minut

 

INGREDIENCE

125 ml Kysané smetany z Valašska

500 g jahod

100 g máslových sušenek

2 polévkové lžíce rozpuštěného másla

350 g tvarohu

100 g moučkového cukru

250 ml Čerstvé smetany ke šlehání z Valašska (případně jiná)

 

PŘÍPRAVA

Připravíme si sklenice, do kterých budeme plnit jednotlivé vrstvy. První si rozdrtíme sušenky, ke kterým přidáme 2 lžíce rozpuštěného másla a promícháme. Čerstvé jahody omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. V míse si vyšleháme tvaroh, cukr, Kysanou smetanu a Čerstvou smetanu ke šlehání z Mlékárny Valašské Meziříčí.

Pokud máme vše připraveno, můžeme vrstvit. Na dno sklenice navrstvíme sušenkovou hmotu, dále tvarohovou, jahody, sušenky, tvaroh, jahody a vrch ozdobíme podle vlastní fantazie.