Letos si Velikonoce opravdu vychutnáte

05. 03. 2015

Velikonoční pondělí se letos slaví 6. dubna. Je tedy nejvyšší čas najít správný recept, kterým zpestříte sváteční hostinu. Abyste si letos svátky jara doslova vychutnali, nabízíme Vám ověřené recepty, které potěší malé i velké strávníky.

Lahodný smetanový beránek od Valmezu


Ingredience:


300 g polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
200 ml Čerstvé smetany z Valašska
6 ks vajec
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
150 ml oleje nebo rozpuštěného másla dle chuti
2 lžíce citronové šťávy (dle chuti nastrouhaná citronová kůra)

 

Postup přípravy:


Do větší mísy rozklepněte vejce, přidejte tuk, cukr a šlehejte alespoň 4 minuty. Do mísy nalijte citrónovou šťávu (případně kůru), nasypte prášek do pečiva, mouku, smetanu a šlehejte další 2 minuty. Do vymazané a moukou vysypané formy na beránka nalijte těsto, které by nemělo mít příliš řídkou ani tuhou konzistenci. Pečte v již předehřáté troubě do zlatova přibližně 30 minut na 160 stupňů. Špejlí zkontrolujte, zdali je těsto hotové a případně uberte teplotu a nechte dopéct. Beránka dozdobte dle vlastní fantazie za pomoci polevy, lentilek, oříšků, cukru apod.


Velikonoční pomazánka

 

Ingredience:


5-6 vajec uvařených natvrdo (dle velikosti)
1 polévková lžíce majonézy
1 polévková lžíce Bílého jogurtu z Valašska
4 sterilované okurky
1 kávová lžička dijonské hořčice
svazek jarní cibulky nebo 1 bílá cibule
čerstvá pažitka, pepř a sůl na dochucení
80 g sýru typu žervé

 

Postup přípravy:


Vejce uvařte natvrdo a po vychladnutí oddělte žloutky od bílků. Bílky nakrájejte na menší kostičky. Žloutky rozdrolte v misce, do které přidejte majonézu, jogurt, hořčici a sýr. Přidejte rozporcované bílky, okurky nařezané rovněž na kostičky a nasekanou cibulku s pažitkou.

Vše jemně promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Dle požadované hustoty můžete přidat ještě trochu jogurtu. Pomazánku namažte na tousty, bagetu či čerstvý celozrnný chléb.


Polévka s chutí jara


Ingredience:


200 ml Čerstvé smetany z Valašska
800 ml zeleninového vývaru
40 g másla
40 g hladké mouky
70 g čerstvé řeřichy
svazek jarní cibulky – šalotky
muškátový oříšek, sůl a mletý pepř na dochucení

 

Postup přípravy:


Jarní cibulku oloupejte a nakrájejte na tenké prstýnky. Řeřichu opláchněte, nechte okapat a poté zlehka pokrájejte. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte šalotku, kterou necháte zlehka zesklovatět. Poprašte moukou a zlehka opražte dozlatova. Přidejte teplý zeleninový vývar a pořádně promíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Vařte při mírné teplotě přibližně 20 minut, přisypte řeřichu, zalijte 100 ml smetany a 4 minuty povařte. Odstavte ze sporáku a tyčovým mixérem rozmixujte na hladký krém. Dochuťte solí, mletým pepřem a muškátovým oříškem. Zbylou smetanu ušlehejte. Polévku naservírujte do talířů a ozdobte kopečkem smetany a zbylými kousky řeřichy.