Masopustní recepty

03. 02. 2016

Mlékárna Valašské Meziříčí připravila tři recepty na tradiční masopustní pokrmy - koblihy, frgály, boží milosti.

MASOUPUSTNÍ KOBLIHY

 

Suroviny:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 70 g másla pokojové teploty
  • 2-3 lžíce rumu
  • 3 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 70 g droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • zavařenina
  • přepuštěné máslo, olej nebo sádlo na smažení
  •   1 lžička Valašské Kyšky

 

 

Postup:
Rozdrobíme droždí do malé misky, přidáme trochu mouky, cukru, mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Žloutky utřeme s máslem, práškovým i vanilkovým cukrem a rumem. Přidáme mouku, kvásek, zbytek mléka, lžičku Valašské Kyšky a zaděláme těsto na koblihy, které se nechytá vařečky. Slabě poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout.
Když je těsto vykynuté, rozválíme ho na pomoučeném vále na plát asi 1 cm vysoký a formičkou na koblihy nebo skleničkou vykrajujeme kolečka. Plníme zavařeninou a přitiskneme druhou koblihovou půlkou těsně k sobě a necháme ještě na vále přikryté utěrkou vykynout. V pánvi rozpálíme dostatečné množství oleje a po obou stranách smažíme do zlatohnědé barvy. Po vyjmutí z oleje necháme okapat na papírovém ubrousku. Někdo zavařeniny nedává přímo do koblih, ale udělá do těsta důlek, který naplní lžičkou zavařeniny až po osmažení. Kobliha by měla mít nějakou dobrou dušičku, protože to jim přidává na přitažlivosti. Když se v dřívějších dobách chtěla někomu vyseknout velká pochvala, řeklo se o něm, že voní čerstvě upraženým koblihem.

 

 

VALAŠSKÉ FRGÁLY

 

 

Suroviny:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 ks žloutku
  • 125g másla
  • 75g moučkového cukru
  • ¼l mléka
  • 35 g droždí
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citrónové kůry čerstvě nastrouhané nebo koupená sušená
  •     1 lžička bílého Smetanového jogurtu z Valašska

 

 

 

Postup:
Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidáme k tomu vykynutý kvásek a ostatní suroviny a necháme vykynout cca 2-3 hodiny. Vykynuté těsto rozválíme přímo na vymazaném plechu do průměru cca 35 cm a vykrojím kruh. Okraje frgálu se snažíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Na těsto se může dát náplň tvarohová, maková, ze sušených hrušek, nebo třeba pouze borůvky.
Nejoblíbenější je asi tvarohová: na jeden frgál smícháme lžíci cukru, vanilkový cukr a cca.  50g tuku, přidáme 2 tvarohy (nejlepší jsou klasické kostky, vaničkový je řídký), 2 žloutky, rozinky namočené v rumu, popř. rozředíme trochou mléka. Na tvaroh se může nastrouhat perník na strouhání.
Nakonec frgál posypeme drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo), necháme ještě chvíli dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C. Opravdový frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Po upečení a krátkém vychladnutí se může omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.

 

 

 

BOŽÍ MILOSTI

 

Suroviny:
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • trochu citrónové nastrouhané kůry
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 4 lžíce Čerstvého mléka polotučného z Valašska nebo Čerstvé smetany ke šlehání z Valašska
  • 1 lžíce rumu
  • 2 žloutky
  • olej nebo sádlo na smažení (přepuštěné máslo je nejlepší)
  • moučkový cukr na obalení
  • trochu hladké mouky na vyvalování

 

 

Postup:
Ze všech ingrediencí vypracujeme lesklé a vláčné těsto, které se nechytá vařečky. Aby se boží milosti pěkně nafoukly, musíme si s těstem trochu pohrát, a když je vypracované, necháme ho v chladu pod fólií alespoň půl hodinky odpočinout.
Poté odkrajujeme kousky a ty vyválíme na pomoučeném vále pěkně tence. Pomocí radýlka nebo ostrého nože vykrajujeme různé tvary (kolečka, čtverce, obdélníky) a ty uprostřed čtyřikrát prořízneme, ale jenom tolik, abychom neprořízli i okraje. Ty musí zůstat netknuté. Pečeme ve vyšší pánvi hojně naplněné olejem a pořádně ho rozehřejeme. Dříve se smažilo na přepuštěném másle nebo vepřovém sádle - nejlépe břišním, ale boží milosti nebo koblihy smažené v hovězím loji byly prý božské. Usmažené boží milosti osušíme papírovým ubrouskem a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru. Jíme bez zbytečných odkladů, protože horké jsou jednoznačně nejlepší.