
Mlékárenským výrobkem roku se stala VALAŠSKÁ KYŠKA – KRÁLOVNA zakysaných mléčných výrobků
11. 06. 2025
Dlouhá, stabilní a spolehlivá – takto bychom mohli charakterizovat cestu VALAŠSKÉ KYŠKY, stálice v sortimentu Mlékárny Valašské Meziříčí. Obliba tohoto lahodného výrobku rok od roku roste, a to nejen mezi milovníky čerstvých kysaných produktů, ale i mezi odborníky. Valašská kyška se stává symbolem kvality a tradice, která v dnešní době plné inovací a novinek nabízí jistotu a chuť, kterou si zamilujete.
Valašská kyška je ideální volbou pro každého, kdo si chce vychutnat lahodnou chuť a zároveň podpořit své trávení. Kysané mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin, vápníku, fosforu a vitaminů skupiny B. Mlékárna Valašské Meziříčí si po celá léta zachovává vysokou kvalitu složení Valašské Kyšky, a to i v době, kdy je tlak na cenu surovin, jako je mléko, stále silnější.
Tento přístup byl oceněn nejen spotřebiteli, ale i odbornou porotou, která zvolila Valašskou Kyšku Mlékárenským výrobkem roku 2025 v kategorii Zakysané mléčné výrobky. Výrobek si odnesl také Cenu médií. Ocenění uděluje Ministerstvo zemědělství, Českomoravský svaz mlékárenský, Český komitét Mezinárodní mlékařské federace, Sekce pro mléko při Potravinářské komoře ČR a Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Letos se 22. ročníku soutěže „Mlékárenský výrobek roku“ zúčastnilo 18 tuzemských výrobců s celkem 55 výrobky, které byly hodnoceny v devíti kategoriích. Odborníci i veřejnost si takto připomněli Světový den mléka, který se slaví již od roku 1957. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Mgr. Marek Výborný.
„Hodnocení za účasti 23 nezávislých porotců proběhlo v Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při něm se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy,“ uvádí Ing. Jiří Kopáček, CSc. – předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského. „Výrobky byly hodnoceny v kategoriích Konzumní mléka a smetany, Zakysané mléčné nápoje, Jogurty do 5 % tuku, Smetanové jogurty a zakysané smetany, Mléčné dezerty, Čerstvé sýry a tvarohy, Sýry s plísní nebo s mazem na povrchu, Sýry polotvrdé, Tavené sýry a sýrové omáčky. Charakteristickým trendem letošního ročníku byl poměrně vysoký podíl tzv. high-protein výrobků, tedy výrobků se zvýšeným obsahem mléčných bílkovin, které odpovídají moderním výživovým trendům. Zastoupena byla také řada výrobků s přídavkem probiotických kultur, čímž se takovéto výrobky stávají funkčními potravinami. Opět se objevila řada výrobků s reformulovaným složením, například výrobky bez laktózy,“ dodává Jiří Kopáček.
„Ocenění Mlékárenský výrobek roku 2025 v kategorii Zakysané mléčné nápoje si velice ceníme. Především pro odbornost poroty, která výrobky posuzuje. Jedná se o záruku zákazníkům, že nad složením výrobků a jejich kvalitou bdí odborné orgány. Ti se tak jejich doporučeními mohou řídit. V Mlékárně Valašské Meziříčí to oceňujeme obzvláště v době, kdy se na trhu dá koupit nepřeberné množství výrobků různé kvality,“ uvádí Zdeněk Bukovjan, vedoucí obchodu a marketingu společnosti Mlékárna Valašské Meziříčí. „Valašská kyška Mlékárny Valašské Meziříčí je kysaný mléčný výrobek obsahující bifidogenní mikroorganismy příznivě působící na lidský organismus, především na trávící ústrojí a přispívající k obnovení střevní mikroflóry. Jsem hrdý na to, že přinášíme podobný výrobek v nezměněné kvalitě a chuti již řadu let, a to přes veškeré cenové turbulence na trhu,“ dodává Zdeněk Bukovjan.
Tento ročník soutěže se vyznačoval vysokým podílem výrobků se zvýšeným obsahem mléčných bílkovin, které odpovídají moderním trendům ve výživě. Ať už hledáte osvěžující snack nebo zdravou volbu do vašeho jídelníčku, Valašská kyška je tou správnou volbou!