Mlékárna Valašské Meziříčí vystoupila na konferenci Školní stravování 2012

28. 05. 2012

Ve dnech 22. – 24. května proběhla v Pardubicích odborná konference Školní stravování 2012, pořádaná Společností pro výživu.

Nedávno proběhlé studie  této Společnosti například prokázaly , že strava dětí není z hlediska příjmu některých složek výživy  dobře  vyvážená.  Způsobuje to především menší obliba některých potravin. České děti ve většině případů odmítají rybí maso, luštěniny a celozrnné pečivo*. Na konferenci, která byla zaměřena na spolupráci školy a jídelny při výchově ke zdravému životnímu stylu, vystoupil kromě mnoha renomovaných odborníků, jako například MUDr. Petra Tláskala, CSc., předsedy Společnosti pro výživu a primáře dětské motolské polikliniky i zástupce Mlékárny Valašské Meziříčí, Zdeněk Bukovjan – obchodní ředitel. V jeho přednášce se účastníci konference dozvědeli o mléčných výrobcích, které vhodně doplňují vyvážený dětský jídelníček a zároveň měli možnost zúčastnit se ochutnávky těchto produktů.


Pestrá a vyvážená strava je významná nejen v průběhu celého života, ale zejména v dětství, kdy se mladý organismus vyvíjí. Musíme si uvědomit, že důležitou roli v dětském jídelníčku nehraje pouze rodina, ale také školní jídelny, kde se v průběhu školního roku většina dětí stravuje,” uvádí Zdeněk Bukovjan, obchodní a marketingový ředitel Mlékárny Valašské Meziříčí. Naše společnost si tyto sklutečnosti uvědomuje, a proto jsme velmi rádi, že jsme se mohli zúčastnit odborné konference Společnosti pro výživu a ukázat tak, že naše výrobky pro děti jsou nejen chutné a děti zaujmou již na první pohled svým obalem, ale jsou zároveň vhodnou součástí vyváženého jídelníčku. Mlékárna Valašské Meziříčí ve svém širokém portfoliu na děti nezapomíná. Záměrem mlékárny je pomocí oblíbených postaviček zatraktivnit dětem prospěšné jogurty s obsahem vápníku,” dodává Zdeněk Bukovjan.

 

MUDr. Petr Tláskal, CSc. Vystoupil na konferenci s tématem Den boje proti dětské obezitě – základním atributem je prevence. Dále se zúčastnili i další renomovaní odborníci, například MUDr. Zlatko Marinov z Fakultní nemocnice Motol s přednáškou Epidemie dětské obezity a význam školníh jídelen v její prevenci, Doc. Ing. Jan Hrabě, Ph.D., Univerzita TB Zlín s tématem Historie a rozvoj používání polotovarů v ČR a ve školním stravování, Doc. MUDr. Marie Kunešová, CSc. s tématem Dětská obezita v posledních padesáti letech – možnosti jejího ovlivnění ve školních jídelnách. K dětské obezitě uvedl MUDr. Tláskal: Společnost pro výživu vyhlásila Den boje proti dětské obezitě dne 25.5.2011 na konferenci školního stravování s cílem podpory a sjednocování aktivit zaměřených na vyvážené stravování a fyzickou aktivitu naší mládeže. Obezita je  nemoc, která z dětství do dospělosti zvyšuje úmrtnost lidí starších 45 let  o 50  až 80%. Úmrtnost je způsobena především doprovodnými nemocemi, zvláště srdce a cév. Některé studie například prokazují, že obézní adolescenti (ve srovnání s adolescenty přiměřené výživy) umírají v dospělosti 13x častěji na mozkovou mrtvici a mají 9x větší úmrtnost na rakovinu tlustého střeva.  Proto si dovoluji tvrdit, že Den boje proti dětské obezitě je velmi důležitý. Je zaměřen na dětskou populaci  a vnímán jako soubor opatření k prevenci rozvoje dětské obezity, a tím i dalších chorob. Jedná se o propojení teoretických poznatků o zdravé výživě a potřebách pohybu   do praktického života naší mladé generace. Zvláště školy, školní stravování a školní prostředí by mělo být edukační základnou prevence i když nelze samozřejmě podceňovat  roli  rodiny a zdravotní péče. Prevence by měla být podpořena  médii, ale   i  nastavením prostředí celé společnosti.”

 

Jogurt Hello Kitty a Jogurt Gormiti s překvapením

Polotučné lahodné jogurty se sníženým obsahem tuku mají hustou a krémovou konzistenci a obsahují živé kultury. Děti si je mohou vychutnat ve dvou oblíbených variantách – jahoda nebo vanilka. Jogurty neosahují umělá sladidla, chemická barviva nebo ochucovadla. Všechny složky jogurtů jsou přírodní nebo na přírodní bázi. Ve spodu dvojitého kelímku Hello Kitty navíc na děti čekají figurky, odznáčky nebo prstýnky s motivy této kočičky a kluky zase v jogurtu Gormiti potěší postavička z ostrova GORM.

 

Jurášek šlehaný jogurt

Oblíbený šlehaný jogurt a obsahem probiotik (živých mikroorganismů) přináší dětem jemnou a nadýchanou pochoutku. Díky našlehání na speciálním stroji jde o  jogurty vhodné i pro malé děti do tří let.. Jurášek obsahuje živé jogurtové bakterie a mléčný tuk, který je nejbohatším zdrojem vitaminu A, obsahuje stopy vitaminů E, F a D. Pro děti je lehce stravitelný. Šlehaný jogurt Jurášek je k dostání ve dvou příchutích: vanilka a čokoláda. Posilují imunitní systém, podporují vstřebávání vápníku, snižují hladinu celkového a škodlivého LDL cholesterolu a zvyšují odolnost střev proti choroboplodným  mikroorganismům. 



Společnost pro výživu (SPV) byla založena v prosinci 1945 jako občanské sdružení odborníků a pracovníků v oboru lidské výživy. Po nepřetržité činnosti v roce 1995 oslavila padesátileté výročí za účasti předsedy Federace evropských společností pro výživu prof. dr. K. Wildhalma a vedoucích představitelů sesterských společností z Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska a Švýcarska. Všichni ocenili kontinuitu její práce, vzájemnou spolupráci i současné aktivity v ne právě příznivých podmínkách.  Páteří její činnosti bylo a je dobrovolné sdružování a spolupráce odborníků i profesionálů ze všech oborů lidské výživy. Jsou jimi lékaři, dietní sestry, hygienici, technologičtí i analytičtí pracovníci v potravinářství, ekonomové, také ale vysokoškolští učitelé, podnikatelé a zejména vedoucí pracovníci ze všech druhů stravovacích i potravinářských provozů.

Ministerstva zdravotnictví, zemědělství a školství, hygienická služba i výzkumné ústavy jsou těmi základními orgány státní správy, se kterými SPV trvale spolupracuje. Členstvím ve Federaci evropských společností pro výživu (FENS) a Mezinárodní unii společností pro výživu (IUNS) je činnost Společnosti koordinována se světovým vývojem a požadavky na správnou výživu. V rámci dlouhodobé mezinárodní akce "Složení a konzum potravin" spolupracuje SPV na sjednocování a výměně informací o problematice příjmu potravin a energie se dvaceti evropskými státy. Více informací naleznete na www.vyzivaspol.cz

 

 

 



* Zdroj: Zpravodaj pro školní stravování č. 3/2012, článek Výživové zvyklosti českých školních dětí