Mýty a pověry o mléce

08. 11. 2010

Říká se, že mléko je člověku nejvlastnější potravina - vždyť je to přece pokrm miminek. Mléčné výrobky jsou rozhodně jedněmi z nejkvalitnějších a přitom nejlevnějších zdrojů živočišných bílkovin. Přesto o něm kolují různé mýty.

Mýty a pověry o mléce

 

  

Říká se, že mléko je člověku nejvlastnější potravina - vždyť je to přece pokrm miminek. Mléčné výrobky jsou rozhodně jedněmi z nejkvalitnějších a přitom nejlevnějších zdrojů živočišných bílkovin. Přesto o něm kolují různé mýty.

  

Odtučněné mléko nemá žádné vitamíny a vápník
Odtučněné mléko se od více tučného mléka liší pouze v obsahu tuku. Obsah bílkovin i minerálních látek je stejný. Odtučněné mléko má pouze mírně nižší obsah vitamínů rozpustných v tucích, ale při běžné stravě jsou tyto nedostatky hravě vyrovnány.

    

     

Použitá fotografie: Ekofarma Agrofyto Lidečko

    

Trvanlivé mléko obsahuje konzervační látky (éčka) a nemá žádné vitamíny
Tepelné ošetření mléka je jedním ze základních kroků k dosažení zdravotní nezávadnosti a údržnosti mléka. Konkrétně u výroby trvanlivého mléka se používá sterilace při teplotách vyšších než 100°C. Sterilace deaktivuje všechny přítomné mikroorganismy a většinu enzymů. Vysoká teplota nemá na mléko velký vliv, pouze se mírně mění senzorické vlastnosti mléka (chuť a barva), ale ztráty vitamínů a minerálních látek nepřesahují 10 %.

  

Nejlepší je čerstvé mléko přímo "od krávy"
Po chuťové stránce může být syrové mléko atraktivnější, což je především dáno vysokým obsahem tuku. Syrové mléko bez tepelné úpravy ale není určeno k přímé konzumaci, jelikož je tu velké riziko mikrobiální kontaminace.

  

Mléko zahleňuje, proto je dobré jej vyloučit ze stravy
Tato tvrzení jsou často publikována, ale pravda to není. Po požití mléka a mléčných výrobků vzniká v ústech a hltanu pouze jemný povlak, který může být subjektivně vnímán jako hlen. Jenže povlak je tvořen mléčným tukem. Tento mýtus je založený na tvrzeních popisovaných v knihách o alternativní medicíně. Čínská medicína věří, že při onemocnění dýchacích cest je nutné vyloučit ze stravy "hlenutvorné" potraviny, tedy zejména mléko a mléčné výrobky. V minulosti byla provedena řada studií, které se snažily potvrdit vliv mléka a mléčných výrobků na zvýšenou tvorbu hlenu. V žádné z nich se však tento efekt neprokázal, a to ani u dětí trpících astmatem. Vždyť již naše babičky podávaly při nachlazení teplé mléko s medem nebo nebo mléko s Vincentkou pro lepší odkašlávání.

 

  

TIP: Vyzkoušejte Čerstvé mléko z Valašska (polotučné) 1,5%, výrobek Mlékárny Valašské Meziříčí

 

 

Použitý zdroj: http://www.bileplus.cz/