Podzim v kuchyni s Mlékárnou Valašské Meziříčí
21. 09. 2017
Padající listí, dozrávající ovoce, sklizeň a čas přípravy na zimu. To vše značí podzim.
Astronomický podzim začíná podzimní rovnodenností, což je na severní polokouli kolem 23. září a končí zimním slunovratem 21. prosince. V meteorologii jsou souhrnným termínem podzim označeny měsíce září, říjen a listopad. Pro chladné podzimní dny Mlékárna Valašské Meziříčí připravila dva výtečné recepty z ovoce dozrávajícího právě na podzim. Ne vždy je potřeba omezit se pouze na jablečný štrůdl. Množství nasbíraných jablek lze použít třeba na jablečný koláč nebo zvolit hravější variantu pečení a pustit se i s dětmi do přípravy muffinů. Ty lze plnit téměř čímkoli. Mlékárna nabízí recept Muffinů s použitím švestek.
„Podzim je období plné přírodních krás, barevnosti, návratů do školních lavic i učení. Také výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí lze konzumovat i během podzimních dní. Proto jsme připravili pro všechny příznivce našich produktů dva podzimní recepty za použití Bílého jogurtu a Kysané smetany z Valašska,“ říká Radka Benešová, Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Tyto výrobky mají široké uplatnění a jsou vhodné nejen pro přímou konzumaci, ale také do studené i teplé kuchyně,“ dodává Radka Benešová.
Jablečný koláč
 Suroviny
 1 dl rostlinného oleje
 200 g cukru
 3 ks vejce 
 200 g hladké mouky
 1 prášek do pečiva 
 1 dl mléka
 3 jablka 
 1 kelímek Kysané smetany z Valašska 
 1 kelímek Bílého jogurtu z Valašska 
 1 vanilkový cukr 
 skořice 
 100 g vlašských ořechů -nasekaných
 Postup
 Nejprve ušleháme vejce s cukrem a olejem. Do ušlehané hmoty postupně přidáváme mouku, kterou jsme předtím promíchali s práškem do pečiva. Poté přidáváme po troškách mléko. Nakonec přidáme nasekané ořechy. Vzniklou hmotu nalejeme na plech s vyšším okrajem, který jsme vymazali máslem a vysypali moukou.

Rozehřejeme troubu na 175°C. Mezitím postrouháme jablka nahrubo. Dáme péct. Během doby pečení smícháme Kysanou smetanu a Bílý jogurt z Valašska s vanilkovým cukrem. Po upečení koláč potřeme vzniklou hmotou a posypeme skořicí. Necháme vychladnout a můžeme podávat.
Švestkové muffiny
 Suroviny
 4 lžíce mletého máku
 2,5 hrnku hladké mouky
 15 ksšvestek
 250 ml Bílého jogurtu z Valašska
 1 lžička citronové kůry
 0,75 hrnku cukru krupice
 2 vejce
 0,5 hrnku slunečnicového oleje
 1 prášek do pečiva
 podle potřeby - máslo na vymazání
 hrubá mouka na vysypání
Postup
 Formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr, mouku promíchanou s práškem do pečiva, citronovou kůrou, olejem, mletým mákem a nakonec Bílým jogurtem z Valašska. Vše dobře promícháme. Připravíme si švestky, které omyjeme a vypeckujeme. Na dno vymazané formy dáme lžíci těsta, na něj švestky, zakryjeme trochou těsta a na něj opět lehce přitlačíme švestky. Švestkové muffiny s jogurtem pečeme 20 minut v předehřáté troubě na 180 °C.

Krásný podzim a dobrou chuť přejí Mlékárny Valašské Meziříčí.