Povánoční očista, aneb tipy na odlehčené recepty

15. 01. 2015

Po Vánocích nás všechny trápí stejná otázka. Jak ta nabraná kila zase shodit? Abychom se zvládli obléct do nových kalhot, které jsme našli pod stromečkem, musíme učinit první krok v boji s přebytečnými kily.

Tím prvním krokem je nepopulární úprava jídelníčku. Nejprve stačí eliminovat všechny kalorické pokrmy. Z „light“ potravin je samozřejmě těžší připravit stejně chutná jídla. Mlékárna Valašské Meziříčí nabízí jednoduché varianty, které jsou nejen chutné, ale i lehké na přípravu. Neodmyslitelnou složkou všech povánočních receptů je oblíbený nízkotučný kefír.


Houbová polévka s kefírem

 

Ingredience:

1 hrst sušených hub
1 brambora
2 vejce
0,5 litru vody
500 ml Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
1 lžíce polohrubé mouky
sůl
kmín

 

Příprava:

 

Hrst sušených hub přelijeme horkou osolenou vodou a necháme 30 minut odstát. Poté houby vyjmeme a vložíme do hrnce naplněného cca půl litrem vlažné vody. Přidáme nadrobno nakrájenou bramboru, vodu osolíme, okmínujeme, přivedeme k varu a vaříme po dobu 20 minut.

 

Následně v míse rozšleháme 2 vejce a přelijeme je kelímkem Kefírového mléka nízkotučného, které vyrábí Mlékárna Valašské Meziříčí. Výslednou směs nalijeme do hrnce a za stálého míchání vaříme ještě 10 minut.

 


Filety z tresky obalované v kefírovém těstíčku

 

Ingredience:

 

4 filety z Aljašské tresky
1 vejce
1 polévková lžíce ovesných vloček
50 g nastrouhaného sýru typu ementál
5 polévkových lžic Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
citrónová šťáva
sůl
mletý pepř

 

Příprava:

 

Filety z tresky omyjeme a naporcujeme tak, aby se nám pohodlně vešly na pánvičku. Necháme je nějaký čas odležet, aby dosáhly pokojové teploty.

 

Do hlubokého talíře rozklepneme vejce, přidáme lžíci ovesných vloček, nastrouhaný sýr a vše zakápneme kefírem a citrónovou šťávou. Výslednou hmotu na těstíčko ještě opepříme a rozšleháme.

 

Filety z obou stran důkladně osolíme a před smažením namočíme v těstíčku. Smažíme je na pánvi s nepřilnavým povrchem. Tresku se snažíme po dobu smažení otočit pouze jednou.

 

Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.


Kefírové lívance

 

Ingredience:

 

250 g hladké mouky
1 vejce
1 lžička cukru
500 ml Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
1 lžička jedlé sody
špetka soli

 

Příprava:

 

V míse smícháme mouku s vejcem, cukrem, solí a jedlou sodou. Vše přelijeme Kefírovým mlékem nízkotučným z Mlékárny Valašské Meziříčí a vymícháme v těsto. Výsledná směs nemusí kynout a lze z ní okamžitě usmažit lívance.

 

Lívance podáváme s džemem, přelité Kysanou smetanou z Valašska a ozdobíme čerstvým ovocem a mátou.