Tipy na Valentýnské dezerty od Mlékárny Valašské Meziříčí

03. 02. 2016

Tipy na Valentýnské dezerty od Mlékárny Valašské Meziříčí

 


Svátek svatého Valentýna - Valentýn se slaví v anglosaských zemích každoročně 14. února jako svátek lásky a náklonnosti mezi partnery. V tento den si partneři posílají dárky s tématikou srdce jako symbolu lásky. Tento svátek je pravděpodobně odvozen od svátku Lupercalia slaveném ve starověkém Římě. V předvečer tohoto dne byly do „urny lásky“ vloženy lístečky se jmény dívek. Každý mladý muž potom tahal lísteček a dívka, jejíž jméno si vytáhl, se měla stát jeho „miláčkem“ v následujícím roce. Legenda také říká, že tento den začal být známý jako Den svatého Valentýna až díky knězi Valentýnovi. Claudius II., vládce Říma, zakazoval svým vojákům, aby se ženili nebo jen zasnubovali. Bál se, že by chtěli zůstat doma u svých rodin a nešli do boje. Valentýn vzdoroval vládci a tajně oddával mladé páry. Byl zatčen a později popraven 14. února. Svátek Luprecalia splynul s oslavami mučednictví Svatého Valentýna a vznikl romantický svátek, který je nyní 14. února slaven.
Pro zamilované páry, ale nejen pro ně, Mlékárna Valašské Meziříčí připravila tipy na dezerty, které se k valentýnským oslavám mohou hodit.

 

„Výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí mají své uplatnění ve studené i teplé kuchyni, proto jsme pro naše zákazníky připravili tipy na dezerty ke Svatému Valentýnu, za použití právě jich,“ říká Zdeněk Bukovjan, Sales&Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Mezi běžně používané výrobky v kuchyni patří především Kysaná smetana z Valašska a Smetanový jogurt z Valašska. Tyto výrobky patří ke stálicím našeho sortimentu,“ dodává Zdeněk Bukovjan.

 

VALENTÝNSKÝ CHEESECAKE


Použité suroviny:
Na korpus
250g suchých keksů typu bebe
120g másla

Na náplň
600g krémového sýru typu Lučina, Philadelpia
200ml Kysané smetany z Valašska
3ks vejce
250g cukru moučka
1,5 lžičky citrónové šťávy
1,5 lžičky vanilkové esence
1ks žloutek

Na potření
250ml Kysané smetany

1 lžíce cukru moučka
2 lžíce citrónové šťávy

 

Postup přípravy
Základem každého cheescaku jsou sušenky. Ty si nejprve rozdrtíme v mikrotenovém sáčku válečkem nebo v mixeru. Poté si rozpustíme máslo a smícháme ho s rozdrcenými sušenkami. Formu na dort vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Na dno formy vtlačíme sušenky s máslem, co nejvíce to jde. Formu si utěsníme alobalem. Smetanový sýr utřeme do hladka s cukrem, Kysanou smetanou z Valašska, citrónovou šťávou a vanilkovou esencí. Nakonec zamícháme po jednom vejci a samostatný žloutek až nám vznikne docela řídký krém. Do formy s drtí opatrně nalijeme krém a necháme ho pár minut odpočinout. Troubu si předehřejeme na 160 °C a na střední mřížku umístíme nádobu s horkou vodou, do které ponoříme formu obalenou alobalem tak, aby voda sahala asi do poloviny výšky formy. Pečeme cca 30 minut, pak necháme dort vychladnout v otevřené troubě. Dáme ještě na 8hodin do lednice. Před podáváním potřeme dort s Kysanou smetanou z Valašska, kterou jsme si smíchali s cukrem a citrónovou šťávou.

 

 

 

 

 

PALAČINKOVÝ DORT

 


Použité suroviny:
2ks vejce
0,5l Čerstvého mléka z Valašska (lze použít i jiné)
350 g hladké mouky
špetka soli

 

Postup přípravy:
Smícháme všechny suroviny. Těsto by mělo mít tekutější konzistenci, ale ne úplně vodovou. Pokud máte moc husté, přidejte mléko. Pokud naopak řídké, přisypte mouku. Palačinky opékejte na pánvi, záleží jen na Vás, jakou velikost zvolíte.
Palačinky skládejte na sebe a promazávejte například marmeládou, Smetanovým jogurtem z Valašska, čokoládou, oslazeným tvarohem. Vrch dortu posypte ovocem, v tomto období klidně použijte mražené, které si ohřejte v hrnci.