Valentýnské recepty s výrobky Mlékáren Valašské Meziříčí

09. 02. 2017

Den svatého Valentýna, který připadá na 14. února slaví mnoho zamilovaných na celém světě. Vzájemně se obdarovávají různými valentýnskými dárky. U nás je tento svátek spíše příznakem současné moderní doby. Tradice oslav svatého Valentýna je však prastará, jako legenda o něm. Odkud pochází? Ve starém Římě žil katolický kněz Valentýn, se kterým se pojí mnoho zajímavých legend. Jednou z nich je, že měl léčivé schopnosti, druhou pak, že uzdravil nevidomou dívku. Spříznění našel u křesťanů, kteří to považovali za zázrak, naopak pohany tím rozhněval. Nejznámější legendou je ale ta, že oddával potají mladé zamilované páry. K této legendě se pak svátek Svatého Valentýna váže. Co by to bylo za svátek zamilovaných bez dárku a něčeho sladkého na zub? Mlékárna Valašské Meziříčí pro tuto příležitost připravila dva láskyplné recepty pro zamilované páry. Ostatně přísloví, že láska prochází žaludkem, toto spojení jen dokládá.


„K příležitosti 14. února, svátku zamilovaných, připravila Mlékárna Valašské Meziříčí dva sladké recepty Valentýnský dort a Jahodový pohár za použití Kysané smetany z Valašska," říká Ing. Radka Benešová Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí má široké uplatnění jak v teplé, tak i studené kuchyni, proto je oblíbená i u našich zákazníků, dodává Radka Benešová.


Jahodový pohár

Použité suroviny:
250 g jahod
250 g mascarpone
250 g Zakysané smetany z Valašska (Mlékárna Valašské Meziříčí)
sušenky Lotus
moučkový cukr
jahodový toping
meduňka na ozdobení

Postup přípravy:
Nejprve rozmixujeme jahody s troškou moučkového cukru do hladka. Cca 3/4 rozdělíme do skleniček a do zbytku rozmixovaných jahod přidáme mascarpone a znovu umixujeme. Připravený krém vrstvíme, nejprve dáme jahody, pak krém a vrstvu rozdrcených sušenek typu lotus. Postup opakujeme do až do doby naplnění sklenice. Poslední vrstvou je Kysaná smetana z Valašska s troškou cukru. Nakonec ozdobíme jahodou, lístkem meduňky a zalijeme jahodovým topingem.

 


Valentýnský dort


Z následujícího receptu můžeme připravit několik malých srdíček nebo jeden velký dort podle toho jaký tip formy na pečení máme k dispozici.

Použité suroviny:
6 vajec
25 dkg cukru krystal
20 dkg hladké mouky
5 lžic horké vody
trochu prášku do pečení
pikantní zavařenina
rum na pokapání

Krém:
2 Zakysané smetany z Valašska (Mlékárna Valašské Meziříčí)
2 šlehačky ke šlehání
2 ztužovače do šlehačky
2 vanilkové cukry
jahody
čokoládové hoblinky (bílá + tmavá čokoláda)
čokoláda na vaření + můžeme přidat trochu smetany
želé srdíčka

Postup přípravy receptu:
Krém
Šlehačku ušleháme se ztužovačem a vanilkovým cukrem. Poté promícháme se Kysanou smetanou z Mlékárny Valašské Meziříčí. Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme horkou vodu a prošleháme. Následně přidáme prosetou mouku s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Nalijeme do formy srdce, ale můžete použít i formu kulatou. Upečeme ve vyhřáté troubě. Rozřízneme na tři díly pokapeme rumem a můžeme nechat do druhého dne proležet, ale nemusíme. Spodní díl potřeme zavařeninou a na ní dáme tenkou vrstvu krému. Na krém naskládáme jahody, dáme druhý dortový díl, opět potřeme krémem a na něj dáme poslední díl. Celý dort potřeme krémem. Na vrchní část dortů můžeme rozpustit čokoládu se šlehačkou a dozdobit želé srdíčkem, boční strany dortů dozdobíme čokoládovými hoblinkami. Dort si můžeme ozdobit ještě pusinkami nebo podle vlastní fantazie.

Kysaná smetana z Valašska
Kysaný mléčný výrobek má hustou, krémovou konzistenci. Vyznačuje se jemnou, lahodnou chutí a obsahuje 15 procent tuku. Kysaná smetana je surovina, která má v gastronomii opravdu široký záběr. Lze ji využít pro přípravu pokrmů teplé i studené kuchyně. Může být součástí pomazánek, salátů, dortů, omáček, a dalších kulinářských skvostů. Prodává se v balení 180 gramů za 12,90 Kč. V loňském roce tato smetana získala ocenění Regionální potravina Zlínského kraje.