Vánoční tatarka & Kysaná smetana z Valašska

06. 12. 2012

Pokud jste zastánci tradičních vánočních receptur, ale přesto si hlídáte zdravý životní styl, přináší Mlékárna Valašské Meziříčí tip na vánoční tatarku. Na její přípravu je zapotřebí Kysaná smetana z Valašska.

Kromě toho ji mohou hospodyňky využít do dalších teplých či studených pokrmů. Kysaný mléčný výrobek má hustou, krémovou konzistenci. Vyznačuje se jemnou, lahodnou chutí a obsahuje 15 procent tuku.

„I klasické vánoční pokrmy mohou být lehčí a zdravější, což ocení jak vyznavači zdravého životního stylu, tak i ti, kteří si některé pochutiny nemohou dopřát například ze zdravotních důvodů,“ uvádí Zdeněk Bukovjan, obchodní a marketingový ředitel Mlékárny Valašské Meziříčí. „Proto jsme připravili recept na zdravou vánoční tatarku z Kysané smetany, která se hodí jako ochucovadlo k mnoha pokrmům a nejen těm vánočním,“ dodává Zdeněk Bukovjan.

Kysaná smetana je surovina, která má v gastronomii opravdu široký záběr. Lze ji využít pro přípravu pokrmů teplé i studené kuchyně. Může být součástí salátů, dortů, omáček, pomazánek a dalších kulinářských skvostů.

Zdravá vánoční tatarka

Ingredience:
1 kelímek Kysané smetany z Valašska
2 ks kyselé okurky
1ks malé cibule
1 lžička hořčice
Pepř, sůl

Postup:
Okurky nakrájíme na malé kousky, cibuli nastrouháme
a smícháme s Kysanou smetanou z Valašska. Přidáme
hořčici, sůl a pepř dle chuti. Můžeme přidat i nasekanou petrželku a kopr.