Vyjádření společnosti Mlékárna Valašské Meziříčí, spol. s r.o ke srovnávacímu testu jahodových jogurtů v časopisu D TEST č. 9/2013

10. 09. 2013

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Předně bychom chtěli uvést, že srovnávací test jahodových jogurtů, uvedený a prováděný časopisem D TEST, vzájemně srovnával jahodové jogurty různých druhů, jako např. jahodové jogurty smetanové a jahodové jogurty Bio, kdy tedy srovnával výrobky, které však nemohou být nikdy vzájemně srovnatelné, a to zejména co se týče jejich složení a tedy i hodnocení jejich kvality.

 

Navíc byl tento test jahodových jogurtů prováděn zcela neznámými a tedy i neodbornými osobami, kdy my se domníváme a jsme přesvědčeni o tom, že tento test prováděli laici bez bližších odborných zkušeností a znalostí potřebného oboru.

 

Tato odborná zkušenost osob, provádějících vzájemné srovnání jahodových jogurtů, je velmi důležitá, protože mnohé ukazatele při hodnocení kvality jednotlivých jogurtů mají subjektivní charakter nikoliv charakter objektivního zjištění, jsou tedy vesměs zjistitelné subjektivním pozorováním hodnotící osoby, zejména jejich osobními vjemovými smysly.

 

Předmětné srovnání jogurtů, prováděné časopisem D TEST, se provádělo nepochybně metodou, která není oficiální, která neodpovídá ISO normě, a metodou, která se nepoužívá mezinárodně činnými a státními laboratořemi provádějícími analýzy (jako např. Eurofins, GfL, Chelab, LVA, AGES).

 

Bohužel v současné době neexistuje žádná obecně uznávaná metoda, která by vedla k objektivnímu zjištění obsahu a kvality ovoce v ovocných jogurtech. Např. dle sdělení našeho dodavatele ovoce do jogurtu se mohou výsledky hodnot hemicelulózy odchylovat až na trojnásobek celkového obsahu ovoce oproti skutečnému stavu.

 

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že stanovit objektivním způsobem obsah ovocné složky v ovocné přísadě jogurtu je velmi složité a z výše uvedených důvodů téměř objektivně nemožné. Důkazem toho jsou i výsledky prováděné časopisem D TEST u dvou našich výrobků, a to sice u výrobku Albert quality ovocný jogurt a u výrobku Smetanový jogurt, který přímo vyrábíme, kde při jejich výrobě byla použita ovocná složka ze zcela shodné dodávky ovocných složek pro naší mlékárnu, přičemž samotný výsledek mezi těmito jogurty se liší o 150%.

 

Pokud z prováděného srovnávacího testu vyplývá, že náš jogurt Albert quality, vyráběný pro Albert, chuťově propadl přesto, že byl druhý v pořadí s největším zjištěným obsahem ovoce, pak se jedná pouze o senzorické, smyslové – vjemové hodnocení (dle našeho názoru „nekompetentních“ odborníků, ze kterých byla ustanovena hodnotící komise).

 

Máme rovněž zato, že prováděné srovnání hodnotících jogurtů bylo prováděno pouze z jednoho kelímku jogurtu předmětného výrobce, kdy pro větší objektivnost zjištěných výsledků se mělo nepochybně vycházet z většího množství hodnotících jogurtů, a to u každého hodnotícího jogurtu (minimálně z 10 kusů). Není totiž ani možné, aby ve dvou kelímcích, byť jednoho druhu jogurtu, byl zjištěn zcela shodný – identický obsah ovoce.

 

Naše obchodní firma přímo na svých výrobcích deklaruje složení jednotlivých jogurtů, které zcela odpovídá zákonům ČR – požadavkům příslušné legislativy. U ovocných složek vycházíme ze specifikací a certifikátů od našich dodavatelů těchto ovocných složek. Při výrobě našich jogurtů samozřejmě kontrolujeme tuto ovocnou složku, kterou nám dodávají naší dodavatelé, jejich kvalitu, jejich vlastnosti se provádí pravidelně, samozřejmě na daleko větším množství kontrolovaných jednotlivých námi vyráběných jogurtů.

 

Rozporuplnost výsledků testu jahodových jogurtů, prováděného časopisem D TEST, vyplývá konec konců i ze zjištěných výsledků námi vyráběných výrobků, kdy na jednu stranu byl jeden z našich výrobků hodnocen na prvním místě a druhý náš výrobek byl hodnocen téměř na místě posledním. I tato skutečnost nepochybně prokazuje neobjektivnost prováděného srovnávacího testu časopisem D TEST.

 

S ohledem na skutečnost, jak jsme již výše uvedli, že fakticky nyní neexistuje žádná objektivní – obecně uznaná metoda, která by vedla k objektivnímu určení obsahu ovoce v ovocným jogurtech, se nám jeví jako nejvhodnější srovnání výrobků jednotlivých výrobců např. takový způsob, že by každý z výrobců jogurtů shodného druhu dodal do předmětné hodnotící komise jednoho svého pracovníka – odborníka a tento by hodnotil předmětné jogurty v anonymních kelímcích tak, aby nemohlo dojít ke zkreslení zjištěných výsledků mezi jednotlivými výrobci dodaných jogurtů.

 

Kvalita výrobků je pro Mlékárnu Valašské Meziříčí na prvním místě, což dokazuje nejen dlouhá tradice, zkušenosti a rostoucí prodeje, ale také řada ocenění udělená nejen laickou, ale zejména odbornou veřejností, které Mlékárna Valašské Meziříčí pravidelně získává.