Regionální potravina 2016

Regionální potravina 2016

 

Mlékárna Valašské Meziříčí převzala ocenění při Dožínkách Zlínského kraje
_______________________________________
Předávání ocenění Regionální potravina již tradičně proběhlo na konci prázdnin v rámci Dožínek Zlínského kraje v Kroměříži. Mlékárna Valašské Meziříčí je pravidelným účastníkem a také držitelem již několika ocenění Regionální potravina Zlínského kraje. V letošním roce zazářila Kysaná smetana z Valašska a získala pomyslné první místo v kategorii Mléčné výrobky ostatní. Původní hospodářský význam dožínek, tedy oslava sklizně a velká přehlídka rozmanitých lidových tradic z Hané, Valašska a Slovácka už lidé vnímají jen okrajově. Dožínky jsou dnes především velkým folklorním svátkem. Tradice dožínek patří k nejstarším domácím i světovým tradicím spojených s lidovou kulturou. Slaví se od nepaměti ve všech zemědělských zemích. Dožínky měly výrazný náboženský a lidový charakter. Oslava úrody byla spojena s mnoha rituály, ale i lidovou veselicí. Dožínky dnes opět získávají svůj zapomenutý lesk, a to především s ohledem na vzrůstající zájem lidí o regionální potraviny. Organizátorům patří velký dík nejen za udržování kulturních tradic, ale také proto, že poukazují na tradiční kvalitní výrobu a výrobky. Soutěž Regionální potravina k nim bezesporu patří. Letos se Dožínky Zlínského kraje konaly 20. srpna na Velkém náměstí v Kroměříži, kde se sešly folklorní soubory z Hané, moravského Slovácka a i Valašska.
 
 
„Do soutěže Regionální potravina Zlínského kraje každoročně přihlašujeme některé z našich výrobků a jsme velmi rádi, že v kategorii Mléčné výrobky ostatní již pravidelně získáváme ocenění, kterého si velmi vážíme,“ říká Zdeněk Bukovjan Sales&Marketing Manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „V letošním roce se umístila naše Kysaná smetana z Valašska, která patří ke stálicím našeho sortimentu a lze ji zakoupit v obchodní síti po celé ČR,“ dodává Zdeněk Bukovjan.
 
 
Regionální potravina
Celkem 8 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi ze Zlínského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2016. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 141 produktů od 44 výrobců. O logo soutěžily v osmi kategoriích. Výrobky hodnotily dvě osmi členné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
 
 
Kysaná smetana z Valašska
Kysaný mléčný výrobek má hustou, krémovou konzistenci. Vyznačuje se jemnou, lahodnou chutí a obsahuje 15 procent tuku. Kysaná smetana je surovina, která má v gastronomii opravdu široký záběr. Lze ji využít pro přípravu pokrmů teplé i studené kuchyně. Může být součástí pomazánek, salátů, dortů, omáček, a dalších kulinářských skvostů.