Regionální potravina roku 2013 - Acidofilní mléko jahoda - malina

Regionální potravina roku 2013 - Acidofilní mléko jahoda - malina

Sedmi producentům výjimečných potravin předal ocenění Regionální potravina Zlínského kraje ministr zemědělství Miroslav Toman spolu s hejtmanem kraje Stanislavem Mišákem. Slavnostní předání značky proběhlo v sobotu před polednem v rámci Krajských dožínek v Kroměříži. Vítězné výrobky uspěly v konkurenci 72 produktů z celého kraje.

Mlékárna Valašské Meziříčí získala v soutěži první místo za své Acidofilní mléko jahoda - malina.

„Značka Regionální potravina pomáhá dlouhodobě malým a středním producentům potravin z českých a moravských regionů. Ministerstvo chce zviditelnit jejich práci, jsem proto rád, že sedm místních producentů můžeme ocenit právě při oslavě letošní sklizně,“ řekl ministr Miroslav Toman v rámci slavnostního zahájení dožínek. Značka se uděluje ve 13 regionech České republiky, každý rok ministerstvo ocenění na stovku nejlepších výrobků ze všech krajů. Oceňuje se vztah výrobku k regionu, použité suroviny, inovativnost či senzorické vlastnosti.
 

„Většina výrobců v kraji má k značce Regionální potravina respekt. Chtějí přihlásit jen ty výrobky, u kterých jsou si kvalitou a regionálním původem stoprocentně jisti. Ti, kteří ocenění získají, mohou u nás ve Zlíně nabízet své výrobky ve dvou specializovaných prodejnách na regionální produkci – v obchodech Dary kraje a Z dědiny a samozřejmě je zapojujeme do dalších ochutnávek a akcí v rámci regionu,“ vysvětluje Jana Brázdilová z Agrární komory ve Zlíně, která soutěž v kraji spolupořádá.
 

Návštěvníci Krajských dožínek mohli oceněné výrobky ze čtyř ročníků soutěže ochutnat i zakoupit. Dožínky nabídly kromě Regionální potraviny bohatý program včetně tradičního zahajovacího průvodu krojovaných souborů s věncem a koňským spřežením s kočáry. Nově přibyla přehlídka folklórních souborů všech mikroregionů kraje.
 

O Regionální potravině
 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku. V současné době značku nosí 373 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.