Houbová omáčka s karlovarskými knedlíky a vejci

Houbová omáčka s karlovarskými knedlíky a vejci

Houbová omáčka s karlovarskými knedlíky a vejci

Pravá česká klasika! Voňavá houbová omáčka s nadýchanými Karlovarskými knedlíky a vejci natvrdo. Chuť podzimu na vašem talíři

timer

45 minut

timer

4 porce

Ingredience

  • HOUBOVÁ OMÁČKA
  • velká cibule 1 ks
  • sádlo 2 llžíce
  • hladká mouka 2 lžíce
  • Čerstvá smetana z Valašska 500 ml
  • lesní houby 500 g
  • sůl, pepř, drcený kmín
  • voda 150 ml
  • KARLOVARSKÝ KNEDLÍK
  • toastový chléb 150 g
  • Čerstvé mléko z Valašska polotučné 250 ml
  • vejce 2 ks
  • máslo 50 g
  • špetka soli, muškátového oříšku, hrst nasekané petrželky
  • máslo na vymazání fólie

Příprava

  • Osmahnutí cibule: V hrnci zahřejte sádlo a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli, dokud nezíská zesklovatělou barvu.
  • Příprava hub: Přidejte na kousky nakrájené houby a ochuťte solí, pepřem a kmínem. Promíchejte a opékejte na mírné teplotě. Houby pustí trochu vody, takže je hlídejte, aby se nepřipalovaly. Pokud se nezačnou připalovat, nemusíte ze začátku přidávat vodu.
  • Vaření omáčky: Jakmile houby pěkně ztmavnou, zasypejte je moukou, promíchejte a zalijte vodou. Zvolna vařte 15 minut. Podle potřeby přidejte ještě trochu vody.
  • Dokončení omáčky: Přidejte smetanu ke šlehání a vařte dalších 5 minut na velice mírné teplotě. Nezapomínejte míchat a ochutnávat. Podle chuti doladíte solí, pepřem a kmínem.
  • Servírování omáčky: Podávejte omáčku s vařenými vejci a karlovarským knedlíkem. Pokud máte dostatek hub, můžete jich pár nakrájet na plátky, opéct na trošce sádla, jemně osolit a použít k dozdobení omáčky. Tento recept poskytne lahodnou houbovou omáčku, která se skvěle hodí k tradičním karlovarským knedlíkům a vařeným vejcím.
  • Příprava toastového chleba na knedlík: Nejprve dejte toastový chléb opéct do toustovače, dokud nezíská pěkně zlatavou barvu. Poté ho nakrájejte na malé kostičky.
  • Příprava směsi na knedlík: V míse rozšlehejte vejce s mlékem a přidejte rozpuštěné máslo, špetku soli a muškátový oříšek. Do připravené směsi přidejte nakrájené pečivo a nasekanou petrželku. Vše důkladně promíchejte, aby se pečivo dobře nasáklo a směs byla rovnoměrně rozprostřená. Nechejte chvíli odpočinout, aby pečivo vstřebalo vlhkost.
  • Tvarování knedlíku: Na pracovní plochu rozložte potravinovou fólii a potřete ji máslem, aby se směs nelepila. Směs rovnoměrně rozprostřete na fólii a vytvarujte z ní válec. Fólii pevně zabalte a konce zauzlujte, aby se knedlík při vaření nerozbalil.
  • Vaření: Připravený válec vložte do vroucí osolené vody a vařte zhruba 20-25 minut. Knedlík by měl být po uvaření pevný, ale ne příliš tuhý.
  • Podávání: Po dovaření knedlík opatrně vyjměte z vody a nechejte chvíli odpočinout. Poté jej vybalte z fólie, nakrájejte na plátky a podávejte jako přílohu k houbové omáčce.

Produkty použité k přípravě