Houbová omáčka s karlovarskými knedlíky a vejci

Houbová omáčka s karlovarskými knedlíky a vejci
Pravá česká klasika! Voňavá houbová omáčka s nadýchanými Karlovarskými knedlíky a vejci natvrdo. Chuť podzimu na vašem talíři

45 minut

4 porce
Ingredience
- HOUBOVÁ OMÁČKA
- velká cibule 1 ks
- sádlo 2 llžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- Čerstvá smetana z Valašska 500 ml
- lesní houby 500 g
- sůl, pepř, drcený kmín
- voda 150 ml
- KARLOVARSKÝ KNEDLÍK
- toastový chléb 150 g
- Čerstvé mléko z Valašska polotučné 250 ml
- vejce 2 ks
- máslo 50 g
- špetka soli, muškátového oříšku, hrst nasekané petrželky
- máslo na vymazání fólie
Příprava
- Osmahnutí cibule: V hrnci zahřejte sádlo a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli, dokud nezíská zesklovatělou barvu.
- Příprava hub: Přidejte na kousky nakrájené houby a ochuťte solí, pepřem a kmínem. Promíchejte a opékejte na mírné teplotě. Houby pustí trochu vody, takže je hlídejte, aby se nepřipalovaly. Pokud se nezačnou připalovat, nemusíte ze začátku přidávat vodu.
- Vaření omáčky: Jakmile houby pěkně ztmavnou, zasypejte je moukou, promíchejte a zalijte vodou. Zvolna vařte 15 minut. Podle potřeby přidejte ještě trochu vody.
- Dokončení omáčky: Přidejte smetanu ke šlehání a vařte dalších 5 minut na velice mírné teplotě. Nezapomínejte míchat a ochutnávat. Podle chuti doladíte solí, pepřem a kmínem.
- Servírování omáčky: Podávejte omáčku s vařenými vejci a karlovarským knedlíkem. Pokud máte dostatek hub, můžete jich pár nakrájet na plátky, opéct na trošce sádla, jemně osolit a použít k dozdobení omáčky. Tento recept poskytne lahodnou houbovou omáčku, která se skvěle hodí k tradičním karlovarským knedlíkům a vařeným vejcím.
- Příprava toastového chleba na knedlík: Nejprve dejte toastový chléb opéct do toustovače, dokud nezíská pěkně zlatavou barvu. Poté ho nakrájejte na malé kostičky.
- Příprava směsi na knedlík: V míse rozšlehejte vejce s mlékem a přidejte rozpuštěné máslo, špetku soli a muškátový oříšek. Do připravené směsi přidejte nakrájené pečivo a nasekanou petrželku. Vše důkladně promíchejte, aby se pečivo dobře nasáklo a směs byla rovnoměrně rozprostřená. Nechejte chvíli odpočinout, aby pečivo vstřebalo vlhkost.
- Tvarování knedlíku: Na pracovní plochu rozložte potravinovou fólii a potřete ji máslem, aby se směs nelepila. Směs rovnoměrně rozprostřete na fólii a vytvarujte z ní válec. Fólii pevně zabalte a konce zauzlujte, aby se knedlík při vaření nerozbalil.
- Vaření: Připravený válec vložte do vroucí osolené vody a vařte zhruba 20-25 minut. Knedlík by měl být po uvaření pevný, ale ne příliš tuhý.
- Podávání: Po dovaření knedlík opatrně vyjměte z vody a nechejte chvíli odpočinout. Poté jej vybalte z fólie, nakrájejte na plátky a podávejte jako přílohu k houbové omáčce.