Jarní koláč

Jarní koláč
Jarní koláč s baby špenátem a svěžím krémem – lehký, barevný a osvěžující dezert ideální na květen! Zelený korpus z kefíru a špenátu, jemný tvarohovo-mascarponový krém a křupavé lyofilizované ovoce na povrchu. Perfektní kombinace chutí i barev pro jarní stůl.

15

1
Ingredience
- Korpus
- Baby špenát 100 g
- Kefírového mléka nízkotučného z Valašska 250 g
- Vejce 2
- Hladká špaldová mouka 230 g
- Olej 80 ml
- Moučkový cukr 100 g
- Prášek do pečiva 5 g
- Špetka soli 1
- Krém
- Tvaroh v alobalu 500 g
- Mascarpone 250 g
- Šťáva z půlky citronu 1
- Lžíce moučkového cukru (podle chuti) 2-4 lžíce
- Zdobení
- Lyofilizované ovoce 1
Příprava
- Ingredience na pečení vyndejte nejlépe hodinu před samotným pečením z lednice.
- Formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem a zapněte troubu na 180 °C.
- Do vyšší nádoby nalijte olej a postupně přidejte špenát.
- Mixujte tyčovým mixérem, dokud nevznikne hladká směs.
- Hotovou směs přelijte do mísy, přidejte vejce a kefírové mléko. Vše dobře promíchejte.
- Do směsi přisypte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli a vše opět promíchejte.
- Směs nalijte do připravené formy a pečte po dobu 40–50 minut na 180 °C. Pokud zůstane špejle suchá, je koláč hotový.
- Po upečení nechte korpus vychladnout.
- Ingredience na krém vložte do mísy a buď pomocí kuchyňského robota nebo ručním šlehačem prošlehejte.
- Poté nechte krém na chvíli odpočinout v lednici.
- Na vychladlý korpus rovnoměrně rozetřete krém a posypte lyofilizovaným ovocem.
- Nakrájejte až po hodině, aby se koláč stihl odležet v lednici.