Jarní koláč

Jarní koláč

Jarní koláč

Jarní koláč s baby špenátem a svěžím krémem – lehký, barevný a osvěžující dezert ideální na květen! Zelený korpus z kefíru a špenátu, jemný tvarohovo-mascarponový krém a křupavé lyofilizované ovoce na povrchu. Perfektní kombinace chutí i barev pro jarní stůl.

timer

15

timer

1

Ingredience

  • Korpus
  • Baby špenát 100 g
  • Kefírového mléka nízkotučného z Valašska 250 g
  • Vejce 2
  • Hladká špaldová mouka 230 g
  • Olej 80 ml
  • Moučkový cukr 100 g
  • Prášek do pečiva 5 g
  • Špetka soli 1
  • Krém
  • Tvaroh v alobalu 500 g
  • Mascarpone 250 g
  • Šťáva z půlky citronu 1
  • Lžíce moučkového cukru (podle chuti) 2-4 lžíce
  • Zdobení
  • Lyofilizované ovoce 1

Příprava

  • Ingredience na pečení vyndejte nejlépe hodinu před samotným pečením z lednice.
  • Formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem a zapněte troubu na 180 °C.
  • Do vyšší nádoby nalijte olej a postupně přidejte špenát.
  • Mixujte tyčovým mixérem, dokud nevznikne hladká směs.
  • Hotovou směs přelijte do mísy, přidejte vejce a kefírové mléko. Vše dobře promíchejte.
  • Do směsi přisypte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli a vše opět promíchejte.
  • Směs nalijte do připravené formy a pečte po dobu 40–50 minut na 180 °C. Pokud zůstane špejle suchá, je koláč hotový.
  • Po upečení nechte korpus vychladnout.
  • Ingredience na krém vložte do mísy a buď pomocí kuchyňského robota nebo ručním šlehačem prošlehejte.
  • Poté nechte krém na chvíli odpočinout v lednici.
  • Na vychladlý korpus rovnoměrně rozetřete krém a posypte lyofilizovaným ovocem.
  • Nakrájejte až po hodině, aby se koláč stihl odležet v lednici.

Produkty použité k přípravě