Skořicový pletenec

Skořicový pletenec

Skořicový pletenec

Mazanec je klasika, ale pravděpodobně ho budou koledníkům nabízet na každé návštěvě... Upečte raději skořicový pletenec, zaručeně se po něm zapráší! :-)

timer

80 minut

timer

cca 8

Ingredience

  • Čerstvé Mléko z Valašska 120 ml
  • droždí 15 g
  • třtinový cukr 1 lžíce
  • pšeničná mouka celozrnná jemně mletá 150 g
  • pšeničná mouka špaldová hladká 150 g
  • máslo 30 g
  • žloutek 1 ks
  • špetka soli
  • NA NÁPLŇ:
  • třtinový cukr 3 lžíce
  • skořice mletá 2 lžičky
  • máslo 50 g

Příprava

  • Z droždí, mléka a cukru vyrobíme kvásek.
  • Vzešlý kvásek smícháme s ostatními surovinami určené na těsto (obě mouky, špetku soli, 30 g másla a 1 žloutek).
  • Zpracujeme v těsto a necháme ho kynout na teplém místě přibližně hodinu.
  • Na náplň v misce smícháme 60 g rozpuštěného másla, 5 lžic třtinového cukru a skořici.
  • Vykynuté těsto opět lehce propracujeme a vyválíme v tenký plát ve tvaru čtverce. Ten potřeme po celé ploše náplní a zarolujeme. Srolované těsto z vrchu podélně rozřízneme. Takto nám vzniknou dva prameny. Prameny spleteme tak, aby byl řez na vnější straně. Vzniklý cop stočíme do kruhu a přitlačením spojíme oba konce k sobě.
  • Hotový věnec přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C do zezlátnutí, cca 25-30 minut.