Velikonoční šneci

Velikonoční šneci

Velikonoční šneci

Velikonoce se slaví každý rok v jiný den, protože se jedná o jeden z mála pohyblivých svátků v roce. Tento svátek oslavující jaro, ale také vzkříšení Ježíše Krista připadá podle kalendáře na první neděli po prvním jarním úplňku, tedy po 21. březnu. V letošním roce připadá Velikonoční pondělí na 5.dubna.

timer

60 minut

timer

Ingredience

  • Kefírové mléko nízkotučné z Valašska 200 ml
  • hladká mouka 300 g
  • sůl špetka
  • cukr moučka 80 g
  • teplá voda 50 ml
  • olej 100 ml
  • droždí 1/2 kostky
  • vejce a žloutek 1 + 1 ks
  • vanilkový cukr 20 g
  • rozpuštěné máslo 70 g
  • skořicový cukr 1 ks
  • rozšlehané vejce 1 ks

Příprava

  • V míse smícháme mouku a sůl, uděláme důlek uprostřed, kam vsypeme cukr + vanilkový cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme 50 ml vlažné vody.
  • Necháme vzkypět. Přidáme olej, vejce a Kefírové mléko nízkotučné z Mlékárny Valašské Meziříčí a vypracujeme vláčné těsto. Necháme kynout 45 min. až hodinu.
  • Mezitím rozpustíme máslo a necháme ho trochu zchladnout. Můžeme přidat i rozinky, ale není nutné. Vykynuté těsto rozdělíme na třetiny. Z každé vyválíme plát silný asi 5 mm, potřeme máslem, posypeme hustě skořicovým cukrem a zavineme do rolády.
  • Z každé rolády krájíme kolečka cca 1 cm silná a pokládáme je na plech s pečícím papírem. Každé kolečko potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 180°asi 15 minut.

Produkty použité k přípravě