Jablečný koláč
Jablečný koláč
Podzim je období plné přírodních krás, barevnosti, návratů do školních lavic i učení. Také výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí lze konzumovat i během podzimních dní. Nasbíraná jablka lze použít třeba na výtečný jablečný koláč.
30 minut
8
Ingredience
- rostlinný olej 100 ml
- moučkový cukr 200 g
- vejce 3 ks
- hladká mouka 200 g
- prášek do pečiva 1 ks
- Čerstvé mléko z Mlékárny Valašské Meziříčí (případně můžete použít i jiné) 100 ml
- jablka 3 ks
- Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí 180 g
- Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí 150 g
- vanilkový cukr 1 ks
- nasekané vlašské ořechy 100 g
- skořice
Příprava
- Nejprve ušleháme vejce s cukrem a olejem.
- Do ušlehané hmoty postupně přidáváme mouku, kterou jsme předtím promíchali s práškem do pečiva.
- Poté přidáváme po troškách mléko. Nakonec přidáme nasekané ořechy.
- Vzniklou hmotu nalejeme na plech s vyšším okrajem, který jsme vymazali máslem a vysypali moukou.
- Rozehřejeme troubu na 175°C. Mezitím postrouháme jablka nahrubo. Dáme péct.
- Mezitím postrouháme jablka nahrubo. Dáme péct.
- Během doby pečení smícháme Kysanou smetanu a Bílý jogurt z Valašska s vanilkovým cukrem.
- Po upečení koláč potřeme vzniklou hmotou a posypeme skořicí. Necháme vychladnout a můžeme podávat.