Pravé Valašské frgály
						Pravé Valašské frgály
Upečte si poctivý valašský frgál!
120 minut
2 frgály
Ingredience
- hladká mouka 500 g
 - moučkový cukr 85 g
 - změklé máslo 125 g
 - žloutky 2
 - Čerstvé mléko z Valašska polotučné 250 ml
 - droždí 40 g
 - moučkový cukr 80 g
 - špetka soli
 - olej 50 ml
 - citronová kůra
 - Na náplň:
 - Kysaná smetana 180 g
 - vanilkový cukr 1
 - moučkový cukr 40 g
 - tvaroh ve vaničce 120 g
 - žloutky 2
 - borůvky 400 g
 
Příprava
- Nejprve si připravíme kvásek. Do menší misky dáme trošku mouky, cukru a 40 g droždí.
 - Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka a necháme kvásek pracovat.
 - Mezitím ve větší míse smícháme hladkou mouku, vejce, zbytek cukru, sůl, máslo, olej, citronovou kůru a ohřáté mléko.
 - Poté vlijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto.
 - Přikryjeme mísu s těstem utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
 - Mezitím si připravíme náplň. V míse smícháme zakysanou smetanu, moučkový cukr, vanilkový cukr, tvaroh a žloutky.
 - Vykynuté těsto poté rozdělíme na bochánky po 240 gramech. Jednotlivé bochánky rozválíme do kruhového tvaru.
 - Na těsto nanášíme připravenou náplň. Koláč ještě na závěr posypeme borůvkami a necháme jej ještě chvíli nakynout.
 - Frgál pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C do té doby, dokud okraje těsta budou upečené dozlatova.